Jom Kita Jadi Geng

Wednesday, July 25, 2007

TARI'07 "Independence & Identity"

(photo: Freedom & Boredom oleh Gan Chih Pei)
TARI’07 adalah merupakan satu acara yang dianjurkan secara dua tahun sekali sejak tahun 1994. Dan ini merupakan kali yang ketujuh ASWARA menganjurkan Festival Tari Antarabangsa. Dirasakan masa berlalu begitu pantas sekali, pada kali pertama ianya dianjurkan iaitu pada tahun 1994 sempena dengan penubuhan sekolah ini, ianya telah menjadi satu titik mula di mana sekolah ini terus mengorak langkah sebagai sekolah seni terulung dan yang pertama di Negara ini.Kebanggaan ini terus kami sandang dengan menempuh pelbagai liku dan rintangan di dalam menjadikan ASWARA sebagai sebuah sekolah seni yang menawarkan bukan sahaja pendidikan seni terbaik malah sebagai sebuah institusi yang terbaik di dalam melahirkan karyawan dan seniman berilmu. Jika pada TARI’05 yang lalu sekolah ini bernama AKADEMI SENI KEBANGSAAN tetapi bermula 1 OGOS 2006 namanya telah bertukar kepada AKADEMI SENI BUDAYA DAN WARISAN KEBANGSAAN seiring dengan peranan dan tanggungjawab institusi ini yang semakin bertambah. Jika dahulu sekolah ini hanya menawarkan 5 program diploma iaitu Teater, Penulisan Kreatif, Muzik, Filem dan Video dan tentu sekali Tari tetapi kini peranan sekolah ini bertambah kepada 2 lagi program iaitu Seni Halus dan pengajian Warisan di mana kedua-duanya sedang di dalam proses merangka kurikulum.
(photo: koreografi oleh Umesh Shetty)
Pada 1 Ogos 2006 juga, sekolah ini telah mencipta sejarahnya iaitu dengan menjadi satu-satunya institusi pengajian tinggi yang bernaung di bawah Kementerian kebudayaan Kesenian dan Warisan Malaaysia dengan pemilikan sebuah Akta AKADEMI SENI BUDAYA DAN WARISAN NEGARA. Dengan pemilikan akta tersebut, sekolah ini dengan sendirinya menjadi sebuah institusi pengajian tinggi yang boleh menawarkan program pengajian ke peringkat tertinggi. Kini kami berusaha keras di dalam usaha membuat pengambilan pertama bagi pengajian peringkat Ijazah pada Januari 2008. Insyaallah! Jelasnya dalam usia yang sebegini muda, ASWARA telah membuka lembaran baru kepada kepentingan pendidikan seni di Malaysia. Kewujudan Akta dan ASWARA telah menambahkan keyakinan masyarakat mengenai sokongan dan hasrat kerajaan untuk melihat industry seni di Malaysia maju.
(photo: Koreografi oleh Janet Moo Tein Ni)
Tahun 2007 mempunyai keistimewaan dan sangat istimewa kepada seluruh rakyat Malaysia. Tahun ini Malaysia bakal menyambut ulangtahun ke 50 kemerdekaannya. Bersempena dengan sambutan ini, selain ASWARA seluruh masyarakat di Malaysia tidak mengira sama ada Jabatan Kerajaan, pihak swasta, syarikat terkemuka sehinggalah ke kampong-kampung merai dan menjayakan sambutan ini. Ini adalah lambang kecintaan masyarakat kepada Malaysia.

Sehubungan itu, TARI’07 turut memanfaatkan sambutan itu dengan mengambil “independence and identity” sebagai temanya. Tema ini mewakili impian dan pemikiran setiap orang khususnya, untuk merasakan kemerdekaan yang tidak hanya terbatas kepada belenggu penjajahan semata-mata tetapi melangkau kebebasan berfikir, berpendirian, berkarya, memiliki cita-cita, kebebasan bersuara dan sebagainya. Bermacam-macam kemerdekaan yang ingin dimiliki oleh setiap orang namun apakah kemerdekaan itu cukup dan memenuhi keperluan hidup. Lumrah kehidupan manusia itu terkawal dengan hukum alam dan kehidupan, maka seseorang itu dengan sendirinya mencari satu kelaziman dalam dirinya yang akhirnya membentuk satu identity. Maka walau sebebas mana kita ingin merdeka namun kita harus ada identity yang pastinya akan melambangkan di mana kita berada, siapakah kita, di langit mana kita bernaung.

Begitu jugalah kita dengan kesenian, apatah lagi seni tari yang bukan lagi sekadar sebuah tarian yang mewakili suku kaum dengan gambaran dan cerminan budaya sesebuah masyarakat itu di mana dengan jelas kita dapat tentukan apabila menikmati gerak dan lenggok serta keindahan kostum dan hiasannya. Hari ini, seni tari berkembang pesat dan merentasi norma-norma budaya tertentu sehingga ianya menjadi satu pengucapan yang universal. Seni kontemporari bukan lagi menjadi milik masyarakat di barat sahaja tetapi menjadi kepunyaan orang di sebelah sini. Apabila sebegini kewujudan seni tari pada hari ini, maka tugas kita menjadi semakin berat dan bertambah, kita tidak lagi boleh bersikap kekitaan dan menjadi terlalu bongkak dengan kreativiti kita. Kelemahan dan keistimewaan yang dimiliki oleh setiap harus diperinci dan dinilai supaya ianya menjadi satu sempadan dan tauladan untuk kita mengenal kekuatan yang kita ada dan akhirnya kita rangkaikan menjadi satu identity. Faktor geografi jika dahulu menjadi factor utama yang membezakan kita namun di era globalisasi ini, yang tinggal kepada kita adalah jati diri, di mana akar yang menjadi tunjang kepada peribadi kita, itu yang membezakan kita.
Penganjuran TARI’07 adalah bermatlamat untuk menghubungkan sekolah-sekolah kesenian di rantau ini khususnya di dalam bidang tari.

Pujian dan tahniah harus saya berikan kepada Mr. Joseph Gonzales, Ketua Jabatan Tari di atas kegigihan dan usaha beliau di dalam memastikan TARI’07 berlangsung dengan jayanya dan tentu sekali memastikan dunia pendidikan tari di Malaysia sentiasa hidup dan bergerak ke hadapan. Penganjuran acara seperti ini merupakan salah satu cara ASWARA membina jaringan kerjasama dan menjadi arena untuk mengukur keupayaan dan kualiti pendidikan seni tari di ASWARA.

1 comment:

Anonymous said...

I've been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It's prettу worth enough
for mе. Pеrsоnallу, if all sitе
ownеrs and bloggers maԁe good cοntent aѕ yοu did,
the net will be а lot moгe useful than
eveг before.

Also ѵіsit my web page ... ipad repair kl

Yang ni pun menarik juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...