Jom Kita Jadi Geng

Wednesday, August 28, 2013

PULAU PINANG HARAM TANDA PUTERA

Apalagi mahu dikata kalau ini tindakan pihak kerajaan negeri Pulau Pinang. Kalau sudah kuasa di tangan mereka maka lakukanlah. Jadi, ini adalah bunga-bunga kecil yang ditunjuk oleh mereka di negeri yang mereka tadbir.

Apabila tindakan ini yang diambil oleh kerajaan Lim Guan Eng, ia menampakkan tindakannya adalah sangat peribadi. Kenapa mahu diharam dek kerana satu scene yang tidak dipersetujui? Tapi hendak buat macamana kalau sudah itu keputusannya. Nasib malang bagi orang Pulau Mutiara. Tapi betulkah mereka sedih tak dapat tengok Tanda Putera? 

Lepas ini orang-orang di Penang ramai-ramailah pergi tonton Kara King ya. Tentu kerajaan Pulau Pinang suka.


Penang government requests cinema operators not to screen 
Tanda Putera
BY WINNIE YEOH

Lim Guan Eng.
GEORGE TOWN: The Penang government have requested all cinema operators in the state to not screen the controversial movie Tanda Putera.

Penang Chief Minister Lim Guan Eng said on Wednesday the movie is scheduled to be screen on Thursday (Aug 29) and claimed that there are slanderous scenes that could provoke racial hatred.

He added that the state regrets that the Communications and Multimedia Ministry has allowed the screening of the film without removing some scenes.

Lim said that in the movie, a few Chinese youth were shown to be peeing in the compound of the then Selangor Mentri Besar’s residence as well as on a Malaysian flag.

“The director herself said those incidents didn’t happen but she added them to make the film more interesting.

“She used the words “creative license” but it doesn’t give you the license to lie,” he said in a press conference at his office in Komtar here.

State Local Government, Traffic Management and Flood Mitigation Committee chairman Chow Kon Yeow said the local councils issue licenses to all cinemas but do not have power over the contents of the film.

However, in view of the sensitivity of the film, he said the Penang Municipal Council and Seberang Prai Municipal Council would issue letters today to all cinemas and request them not to screen the film.

Tuesday, August 27, 2013

KEMPEN PAKAI SONGKOK :TANDA PUTERA


Saya tertarik dengan usaha beberapa blog yang berkempen untuk hari Kemerdekaan bersempena dengan penayangan filem Tanda Putera. Blog tersebut telah bekerjasama dengan beberapa blog yang lain menganjurkan kempen memakai blog sebelum masuk panggung menonton filem Tanda Putera. Menarik kan?
Menurut blog tersebut, kempen ini bertujuan mengenang jasa dan bakti pemimpin terdahulu dan perajurit Melayu yang terkorban demi mempertahankan tanahair. Saya kira ia sangat bagus.

Jadi, jika anda semua berminat untuk menyertai kempen ini, sertai mereka pada 31 Ogos 2013 (Sabtu), di pawagam sekitar Kuala Lumpur dan tayangan antara tengahari ke petang. Mana yang nak menyokong kempen ini, tempahlah tiket wayang lebih awal atau boleh saja datang ke panggung.

Make sure bawa dan pakai SONGKOK!

Klik sini untuk link kepada blog penganjur


Sunday, August 25, 2013

TANDA PUTERA: REVIEW BY THE STAR ONLINE


Review

Tale of two princes

BY AIDIL RUSLI

Rusdi as Tun Razak, Me as Tunku and Zizan as Tun Dr.Ismail
This heartfelt biopic of the friendship between Tun Abdul Razak and Tun Dr Ismail may be far from perfect, but its heart is in the right place.

VIEWERS mostly want to be engaged when watching a movie. Many of us don’t even care about (nor do we even notice) technical issues like continuity and soft focus shots. What we want is to believe what we see on screen and feel what the characters are feeling.

Which is why Tanda Putera, the latest film from one of Malaysia’s few women filmmakers Datin Paduka Shuhaimi Baba, is quite an engaging experience. It is a historical epic that encompasses a period of more than six years, but having to cram everything into a two-hour movie means that an episodic narrative structure is in place. The movie also uses less-than-believable CGI shots to recreate some of the period settings, but even that is forgivable given the kind of (fairly small) budget that local films usually have.

However, the biggest oversight is in the casting choices for a majority of the film’s characters.

Don’t get me wrong – the actors have done a pretty admirable job in general. However, central characters Tun Abdul Razak and Tun Dr Ismail were both already in their 50s during the period depicted in this movie, but the actors playing them looked too young, even with all that makeup.

In fact, Dr Ismail – the older character – is played by an actor who is younger than the guy playing Abdul Razak! How does one expect an audience to believe anything that’s happening on screen when the age difference between the actor playing Abdul Razak’s second son Johari and the actress playing his mother is merely a year?

If you can set aside all these niggling faults, though, then you may just find Tanda Putera a pretty good watch. Chronicling the close friendship of second prime minister Tun Abdul Razak (played by Rusdi Ramli) and his deputy Tun Dr Ismail (a convincing Zizan Nin, despite the fact that he didn’t look old enough to play the character), the film begins with the tumultuous events of May 13, 1969, when racial riots tore through Kampung Baru in Kuala Lumpur and parts of Selangor.

We also get to see bits and pieces of the two men’s personal lives, surrounded by their children and wives Tun Rahah (Abdul Razak’s wife, played by a regal Faezah Elai) and Toh Puan Norasyikin (affectionately called Neno in the film, played by Linda Hashim).

At the same time, we’re also privy to the lives of a group of friends – Allen (Alan Yun), Johan (Zoey Rahman) and Zarah (Ika Nabella) – who are students at Universiti Malaya and their tutor Kara (Kavitha Sidhu); The film jumps between these two parallel storylines. We are shown how Abdul Razak and Dr Ismail try to tackle the riots and the many acts of terrorism committed by the Communist party, as well as witness the consequences of the riots on the friendship of Allen, Johan, Zarah and Kara.

The episodic nature of the narrative means that we also get to witness important historical moments like the birth of the Malaysia Airlines System, the New Economic Policy and Petronas, and in what could’ve been a beautiful piece of symbolism (which came undone when Zarah literally and verbally declares the symbolism), the great big flood that hit Kuala Lumpur in 1971.

There are also a few heartbreaking moments like when first prime minister Tunku Abdul Rahman (Kamarulzaman Taib, in a standout performance) sees all that he had worked so hard for almost come crumbling down. However, this being a biopic of Abdul Razak and of his friendship with Dr Ismail, these history lessons remain only fleeting in nature, with most of them happening in “blink-and-you’ll-miss-it” moments throughout the film.

Even if we do get a sense of the camaraderie between the two, at the end of the day Abdul Razak remains a bit of a cipher. He holds so many secrets (he even kept the news of his terminal disease from his wife and family) that he was pretty much an enigma in the film. All that Tanda Putera presents to us is the man’s kindness, his courage and unwavering sense of duty towards the nation.

Then again, you can’t really ask for much more than that from a Statesman.

ISA - HARAPAN TUN ABDUL RAZAK

Dua sahabat setia, Tun Razak yang memujuk
Tunku masuk UMNO. Berbeza cara tetapi
matlamat sama
Pesanan dan harapan Almarhum Tun Abdul Razak Bin Dato Hussein, terhadap undang-undang pencegahan ketika berucap di akhir penggulungan pembentangan Rang Undang-Undang mengenai Akta Keselamatan Dalam Negeri, pada hari Rabu 22 Jun 1960 di Dewan Rakyat:-

 “Sir, no one can predict the future, history alone can tell; but I am of the firm conviction that if we pass this Bill today our children and grandchildren will be very thankful for our foresight, our forethought, for taking measures to protect our young nation and our new State and for taking measures to make democracy safe in this country and taking measures to make this country a healthy place for them to live in the years to come.”

Sebenarnya saya memetik petikan ucapan ini selepas membaca entri terbaru A.Kadir Jasin. Ia memberi kesan kepada saya. Memahami dan menghargai cara pemimpin dahulu memikirkan kehidupan Malaysia pada hari ini. Kesan daripada wawasan Tun Abdul Razak, kita dapat menghirup udara harmoni di negara tercinta ini. Kata-kata beliau ini dan berasaskan pandangan beliau tentang masa hadapan negara. Kepelbagaian yang ada dalam negara boleh menjadi kekuatan bila dipelihara dengan baik tetapi ia juga mampu meroboh hanya dengan nyalaan api yang kecil. Dan itulah yang kita lihat apa yang terjadi sejak dua menjak ini.

Saya adalah generasi selepas Mei 13 dan sebahagian besar rakyat negara ini adalah mereka yang lahir selepas tragedi itu. Kita tidak melalui dan mengalami peristiwa hitam sebegitu. Bagaimana Malaysia diambang kemusnahan dan diselamatkan. Mereka yang terdahulu melaluinya dan mendoakan agar ia tidak lagi berulang. Pemimpin dahulu mengambil banyak langkah atas kesilapan-kesilapan sebelumnya dan langkah itu demi anak-anak bangsa di masa ini dan masa hadapan. 

Kalau pun hari ini pandangan kita berbeza tentang politik, tidak sepatutnya kita menidakkan pengorbanan dan sumbangan oleh pemimpin-pemimpin terdahulu.


Friday, August 23, 2013

TANDA PUTERA MASUK PANGGUNG

Bila Tanda Putera dapat tarikh baru tayangan, selepas satu tahun menunggu jadi pihak Pesona Pictures hanya sempat mengadakan satu dua majlis khas sahaja. Tetapi beberapa tayangan tertutup di beberapa institusi telah sempat diadakan sebelum Sabery Cheek umum tarikh baru. Sebagai salah seorang 'cast' untuk filem ini saya dijemput menghadiri dua majlis khas Tanda Putera. Saya kira ini dua acara penting bagi produksi ini.

MAJLIS TAHLIL, doa selamat dan berbuka puasa telah diadakan pada 3 September 2013 bertempat di Makam Pahlawan, Masjid Negara. Acara ini sangat signifikan dengan Tanda Putera. 

Ahmad Fedtri selaku pengacara majlis, dah lama saya tidak
bertemu orang hebat ini.
Kami kalau bertemu memang ada saja topik. Yang tengah itu
adalah Kamarul Nizam, Pengarah Seni Pesona Pictures.
kalau perasan dari Layar lara - Tanda dia berlakon dan
memang dia bagus dalam berlakon

Orang Pesona memang multitask. Yang tersengih kat saya tu
namanya Ema. Dia juga dari Art Dept Pesona
Salah seorang anak yatim yang terima sumbangan. So Cute
Pemandangan di makam Pahlawan
Alah kasih orang yang membahagiakan mereka
 MALAM TAYANGAN PERDANA pada 20 Sept 2013 di GSC Gardens Signature, MidValley.

Dia selalu nampak hebat. Kavita memang
lagenda supermodel
Thanks Budiey.com
Dua hero sama saiz. Bila saya duk tengah
memang nampak macam gajah
Thanks Budiey.com
Dato' Mahadzir selaku MC malam itu.
Dia sedia bertugas secara percuma atas
semangat patriotiknya. Sempat dia minta saya
sediakan serangkap pantun.
Thanks Budiey.com
Chew Kin Wah; ini memang budak nakal.
Komunis dalam Tanda Putera.
Tapi memang cool! Thanks Budiey.com
Shumi with the main casts. Thanks Budiey.com
Hero Malaya pun hadir sama - Rosyam Nor
Thanks Budiey.com
Tenaga produksi dan pelakon Tanda Putera
Ini pelakon suam-suam kuku!
Thanks Budiey.com
 Jadi jangan lupa tayangan Tanda Putera bermula pada 29 Ogos 2013 di pawagam seluruh negara. Semua foto adalah ehsan Budiey.com dan Pesona Pictures.

Sunday, August 18, 2013

KISAH DARI HOSPITAL MESIR



Saya perolehi catatan ini dari sebuah laman web yang memperjuangkan Islam iaiatu Ikatan Ikhwanan Muslimin. Apakah catatan ini sebuah kisah benar? Saya tidak pasti namun saya 'bacalah' dahulu....

Catatan emas oleh doktor pakar bius dari Medan Rabaah

memoegypt4Hospital Medan Rabaah
Sebagai salah seorang peserta demonstrasi yang telah biasa berkhemah di Rabaah, saya memang berada di situ sejak Rabu pagi. Seawal jam 6 pagi, arahan dikeluarkan kepada semua agar meninggalkan khemah dan berada di dataran, dan sudah ada tanda-tanda kecemasan. Sekitar jam 6.30 pagi, saya mula mengalami masalah dengan isyarat talian internet menyebabkan saya termangu-mangu, dan ketika saya tiba di belakang “Tiba Mall” jam 6.40 pagi, barulah saya menyedari serangan telah bermula dengan lontaran bertalu-talu gas pemedih mata yang dilontarkan tepat ke tengah-tengah kawasan di mana peserta demonstrasi aman duduk.
Dalam tempoh beberapa minit, saya dapat melihat mangsa pertama dilumuri darah dari luka yang parah di tangan yang kelihatannya telah melibatkan sebahagian besar otot tangan kanannya. Sebagai pakar bius dan pakar perubatan kecemasan (critical care physician), saya mengambil keputusan untuk menawarkan diri bertugas di hospital Medan Rabaah sejak awal perhimpunan diadakan, iaitu selepas Presiden Morsi digulingkan.
Hospital medan agak tersusun. Ia barangkali telah belajar daripada dua episod pembantaian lepas. Walaubagaimanapun mangsa bertali arus masuk dan dengan segera, keadaan menjadi kelam kabut. Saya tidak merasai sendiri pengalaman ketika pembantaian “Republican Guards’ atau pembantaian Al-Azhar, maka saya berasa sangat terkesan melihat betapa ramainya mereka yang mengalami kecederaan pada hari ini.
Dalam masa kurang dari 3 jam, hospital dan ruang-ruang dewan berhampiran hampir penuh dengan mayat dan mereka yang cedera. Kecederaan yang dialami adalah sama ada dari peluru tabur (birdshot) kepada peluru hidup (live bullet). Kebanyakan luka dari peluru hidup dijumpai di bahagian atas badan dengan sebahagian besarnya di kepala dan leher yang langsung mengakibatkan kematian.
Sekitar jam 10-10.30 pagi, gas pemedih mata mula dilemparkan ke arah hospital, menyebabkan udara sekitar amat melemaskan dan semua kakitangan hospital mula memakai topeng mulut. Oleh kerana saya tidak berdaftar di hospital tersebut, saya tidak mempunyai bekalan topeng. Sukar bernafas, saya tinggalkan aras pertama, aras di mana pesakit diterima, dan cuba naik ke aras kedua untuk mencari topeng tersebut di bilik bekalan.
Di aras kedua, saya terjumpa sebuah bilik di mana kaum ibu membawa anak-anak kecil mereka berlindung dari asap pemedih mata yang cukup pekat itu. Saya akhirnya hanya menjumpai topeng biasa dan bukan topeng yang dapat melindungi dari asap pemedih mata.
Saya menyambung tugas membantu mangsa-mangsa baru yang tiba di hospital, tetapi keadaan semakin teruk dengan pertambahan jumlah mangsa. Ini termasuk kes-kes yang parah, asap pemedih mata (saya mendapat tahu kemudiannya botol gas ini dilemparkan dari atas oleh helikopter). Bunyi tembakan juga semakin hampir dengan hospital.
Jam 12.00 tengahari, terdapat arahan untuk mengosongkan hospital kerana terdapat kebimbangan serangan di situ. Semua staf di arah menyorokkan tag pengenalan identiti perubatan mereka, menyorokkan kot putih atau sarung tangan bagi mengelakkan tangkapan atau soal siasat.
Arahan meninggalkan hospital
Saya meninggalkan hospital tersebut dan melintasi satu dewan yang dipenuhi mayat-mayat mangsa serangan, dan kemudiannya melalui satu dewan lain yang penuh juga dengan mereka yang tercedera yang dikategorikan sebagai kurang teruk (apabila saya maksudkan kurang teruk, ini hanyalah bermaksud mereka ada beberapa jam untuk mengharungi kecederaan tanpa pemerhatian rapi, tapi sebenarnya, dalam keadaan normal, mereka adalah pesakit yang memerlukan pembedahan segera).
Hati saya sangat tersentuh tatkala saya melihat senario wanita dan orang tua yang hanya mampu menangis di samping anak-anak atau saudara mereka yang tercedera kerana memang tidak ada siapa yang dapat menolong mereka di tengah-tengah serangan berdarah ini.
Saya berdiri di sebuah koridor di belakang hospital, yang berdekatan dengan Masjid Rabaah. Di sini juga beberapa mangsa di kalangan pemprotes berlindung setelah mereka tiada lagi tempat di hospital. Salah seorang dari mereka yang cedera (ditembak di kaki) berkata kepada saya “Dr, kenapa berdiri sebegini? Pergilah dan pindahkan atau tolong pesakit lain”. Saya berasa sangat simpati kepada anak muda ini, yang tidak pedulikan kecederaan dirinya sendiri sebaliknya memikirkan sahabat-sahabat lain di tengah-tengah serangan berdarah ini.
Saya sendiri tidak tahu hendak ke mana setelah arahan mengosongkan hospital, jadi saya terus berlindung di situ, hampir dengan masjid di mana wanita dan orang tua berada. Bunyi tembakan peluru bersambungan dan semakin dahsyat, asap terus memenuhi ruang. Selepas beberapa minit saya lihat gas pemedih mata menguasai koridor di mana saya berdiri tadi, saya teringatkan pemuda yang menegur saya tadi dan yang lain yang tercedera, adakah mereka sempat dipindahkan atau tidak? Orang ramai mengipas-ngipas ruang udara mereka dengan baju dan kain untuk cuba mengusir asap dan bau yang cukup melemaskan itu.
Hospital di Rabaah
Selepas sejam, saya berjumpa seseorang dari hospital medan tadi, dan dia memberitahu sebuah hospital dari badan kebajikan Rabaah telah dibuka untuk menerima pesakit. Saya segera ke situ dan segera bertugas kembali, saya merasakan sedikit lega kerana dapat bekerja di hospital sebenar, apatah lagi sahabat-sahabat sekerja saya berjaya mendapatkan bekalan perubatan dari hospital medan tadi. Kami mula bekerja dan saya gembira kadar mangsa baru yang datang berkurang. Saya mula terfikir yang tentera telah memberhentikan serangan mereka.
Saya mula bekerja dengan kes yang ada dengan sepenuh kemampuan saya. Ada beberapa kes yang teruk. Salah satu daripadanya adalah kes seorang wartawan asing (saya diberitahu bahawa mereka dari Sky News) telah ditembak di bahagian bawah dada, mengalami pendarahan yang banyak sehingga beliau kelihatan pucat. Saya sempat memberitahu rakan-rakan wartawan tersebut yang sahabat mereka memerlukan pembedahan segera (hanya beberapa minit kemudian, saya telah tidak dapat menemukan mereka, dan tidak tahu sama ada sahabat mereka terselamat atau tidak). Namun saya sempat berpesan kepada kumpulan wartawan ini, jika mereka boleh memberitahu dunia, untuk menyeru tentera supaya jangan mensasarkan hospital dengan serangan peluru hidup dan gas pemedih mata.
Sniper mensasarkan hospital
Dalam keadaan yang agak aman ini, saya turun ke aras bawah tanah untuk cuba merehatkan diri, tapi nasib saya, saya terjumpa dua orang yang kebetulan dari kampung halaman saya. Mereka bertuah kerana hanya cedera dengan tembakan di kaki dan di betis, dibandingkan dengan kes-kes di luar sana.
Saya kemudiannya melakukan bantuan kecemasan resusitasi (CPR) kepada seorang mangsa lain, malangnya tidak berjaya menyelamatkan beliau. Saya cuba membantu pasukan perubatan untuk memindahkan jasad beliau, tapi kami diberitahu bahawa peti penyejuk tempat simpanan mayat telah pun penuh dengan lebih 40 mayat, dan diarah membawa mayat tersebut ke tingkat 3. Saya amat terkejut melihat dewan di tingkat 3 juga penuh dengan 30-40 mayat.
Saya meletakkan jenazah ke satu bahagian di situ, dan turun ke tingkat bawah, hanya untuk kemudiannya diberitahu bahawa pintu masuk ke hospital sekarang adalah di bawah ‘ehsan’ seorang penembak tepat (sniper) yang akan menembak sesiapa sahaja yang cuba masuk ke hospital.
Satu pemandangan yang memilukan melihat orang ramai berlari membawa sama ada bekalan hospital, ataupun mangsa yang tercedera, dengan susah payah mengelakkan diri dari sniper yang juga mensasarkan tembakannya hatta  kepada mereka yang cuba mengintai di balik tingkap hospital.
Tidak berapa lama kemudiaan, tembakan sniper itu mengenai kaca tingkap yang pecah berderai. Jam 3 petang, keamanan yang kami nikmati seketika hancur dengan ramai lagi mangsa dibawa ke hospital dengan kecederaan yang lebih parah daripada apa yang dilihat di sebelah pagi tadi. Saya melihat mangsa yang berkecai kepalanya dan bersepai tisu otak di atas lantai. Saya juga melihat mangsa dengan tembakan yang disasarkan tepat mengenai kepala dan leher, ditembak sniper.
Jam hanya menunjukkan jam 4 petang, apabila lantai di aras bawah tanah dan tingkat satu telah mula penuh dengan mereka yang tercedera dan terkorban. Saya tahu, di aras lain pun keadaannya serupa. Terdapat beberapa ambulan yang cuba memindahkan pesakit dari pintu belakang, tetapi dengan kecederaan parah mangsa-mangsa yang ada, saya rasa mereka hanya dapat memindahkan sekitar 5% sahaja dari keseluruhan yang memerlukan pembedahan. Keadaan semakin teruk, kami tidak dapat merawat semua kes yang baru tiba. Kami hanya memikirkan kes-kes yang mempunyai peluang cerah untuk hidup walaupun bilangannya sedikit.
Lantai dilumuri darah, dan pesakit baru terpaksa dibawa merentasi mereka yang lain yang telah ada di atas lantai. Saya bekerja seperti sebuah mesin, dan tidak percaya saya masih hidup melihat perkara ini terjadi di negara saya sendiri. Saya pernah menjadi sukarelawan di hospital lapangan di Dataran Tahrir pada tahun 2011, tetapi tiada yang dapat dibandingkan dengan pembantaian Rabaah ini. Saya sehinggakan tidak sempat mengambil gambar pesakit atau dokumen mereka kerana terlalu sibut menyelamatkan nyawa.
Bau kematian berada di mana-mana, dan baju saya basah dilumuri darah. Saya terpaksa menulis sebuah buku jika harus menceritakan semua pesakit yang saya rawati.
Polis menyerang hospital
Jam 5 petang, peluru sekali lagi menghujani pintu, dan meranapkannya sama sekali. Bunyi tembakan semakin dekat dan bingit. Setengah jam kemudian, tembakan dilepaskan ke Jabatan Kecemasan yang dipenuhi dengan pasukan perubatan dan mangsa.
Ketakutan menyelubungi hospital dan semua orang seperti terperangkap di tempat sendiri. Sepuluh minit kemudian, pegawai polis memecah masuk ke hospital. Mereka berbadan besar dan memakai pakaian khas berwarna hitam dengan senjata api besar, yang belum pernah saya lihat sebelum ini. Mereka mengarahkan semua orang meninggalkan hospital.
Perdebatan tercetus di antara kami tentang apa yang kami perlu buat dengan ratusan yang lain yang tercedera yang masih hidup di hospital, dan adakah kami dapat mempercayai polis-polis ini, namun apabila seorang polis masuk ke ruangan di mana kami berada, seorang demi seorang mula beredar.
Ketika mula beredar, saya memberitahu seorang polis, yang masih terdapat mereka yang tercedera di hospital itu. Dia menjerkah saya berkata “Biarkan mereka mati! Biarkan mereka mati!” dan berjalan ke arah saya dengan senapang yang besar itu, seakan ingin menyerang saya. Nasib baik, saya sempat lari menerusi pintu kaca yang pecah ketika dia sibuk dengan mereka yang lari ke arah berlawanan.
Polis membakar hospital
Di luar hospital, keadaanya lebih mengerikan, mayat-mayat di atas jalan, dan tembakan di sana sini. Kami berjalan di sepanjang tembok dengan tembakan demi tembakan dan saya tidak tahu jika orang di belakang saya terbunuh atau tidak. Saya berjalan terus ke jalan berhampiran, risau jika saya ditembak atau ditangkap, tapi nampaknya polis sibuk dengan saki-baki pemprotes di tempat protes tadi.
Saya toleh ke belakang dan lihat asap tebal, setelah mereka membakar hospital dalam keadaan masih ramai orang di dalam, mayat-mayat dan mereka yang tercedera yang tidak dapat meninggalkan hospital.
Sehingga saat ini, saya tidak dapat melupakan kes terakhir saya, seorang tua yang datang setelah ditembak di kepala, tetapi beliau masih hidup. Beliau ditemani oleh anak saudaranya yang berumur antara 15-16 tahun. Saya lakukan bantuan kecemasan , memasukkan tiub intubasi (intubation) dan meminta anak saudaranya mengepam udara masuk ke ruang pernafasan menggunakan pengepam (ambu-bag breathing). Dalam perjalanan keluar, saya masih terlihat riak wajah tak berdaya remaja ini memohon pertolongan dari kami untuk bapa saudaranya. Bapa saudaranya mungkin terbunuh dengan terbakarnya hospital, tapi saya tidak tahu nasib remaja ini.
Saya berjalan keluar, berfikir, adakah spesies manusia yang menyerang kami, atau bukan. Segala tembakan adalah untuk membunuh, dan segala keceraan adalah di luar imaginasi. Saya tidak mahu percaya bahawa saya telah hidup melihat penduduk Mesir terbunuh di jalan-jalan dan hospitalnya dibakar, dengan pesakit masih di dalamnya.
Jika ini berlaku kepada kita, oleh mereka yang juga kaum Mesir yang sepatutnya melindungi kita, apa akan terjadi jika kuasa asing menyerang negara kita? Saya menulis setiap baris ini dan saya masih tidak mempercayainya. Saya berharap semua ini adalah mimpi ngeri yang saya akan terjaga darinya.
Coretan ini ditulis oleh Dr Islam Abdel Rahman, doktor pakar bius (anesthetist).
Medan Rabaah.
9.44pm, 15 Ogos 2013.
Telah diterjemah oleh Dr Rafidah Hanim Mokhtar.

Yang ni pun menarik juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...