Jom Kita Jadi Geng

Friday, August 8, 2008

MALAYSIA WEEK : HUJAN EMAS DI LONDON

Sepanjang 12 hari di London banyak tempat dan institusi yang sempat saya dan rombongan ASWARA lawati. Pastinya kunjungan ke beberapa buah universiti seperti Middlesex University, Goldsmiths University dan Surrey University memberikan pengalaman dan buah fikiran baru kepada kami warga ASWARA. Pertembuan dengan beberapa orang wakil universiti telah membuka peluang baru kepada ASWARA untuk melihat potensi membina jaringan berupa pertukaran tenaga pengajar, penempatan pensyarah dan kakitangan serta peluang melanjut pelajaran di dalam beberapa bidang. Pelajar ASWARA juga sempat melawat Universiti bersejarah iaitu Oxford University, yang kini bukan sahaja menjadi pusat pengajian malahan pusat tarikan pelancongan.
Cuaca di London yang sekejap panas sekejap hujan menjadikan kita perlu selalu bersedia untuk menerima perubahan cuaca. Pada hari kedua Malaysia Week in London, London dilanda panas yang terik, seolah matahari di atas kepala, kulit saya yang sawomatang terus jadi legam dan dah tak boleh dibezakan antara kulit dengan rambut hahaha...
Dipendekkan cerita, ASWARA telah membawa 3 repertoire dengan 3 konsep yang menarik dan pastinya kumpulan kesenian ASWARA meletakkan kumpulan kami dalam kategori yang berbeza jika dibandingkan dengan persembahan dari Istana Budaya, Istamuzika dan peragaan fesyen. Kami menghidangkan 3 citarasa untuk kelompok penonton yang mahu melihat dari kesenian tradisional sehingga ke kontemporari. Saya dan joseph menerima maklum balas yang memberansangkan dan salah satunya saya didatangi oleh wakil pemerhati untuk pemilihan kumpulan ke festival Seni di Edinbrugh 2009. Mereka menyatakan minat dan melahirkan rasa gembira kerana sejak 3 tahun penganjuran Malaysia Week, ASWARA menggambarkan nilai dan mutu kesenian yang tepat mengenai Malaysia.
Saya dan Joseph amat berpuashati dan berbangga dengan pelajar tari dan muzik yang mengikuti rombongan ini, mereka telah menunjukkan kualiti peribadi yang tinggi, semangat bekerjasama secara berkumpulan dan sentiasa mencari kelemahan untuk diperbaiki. Jika ada rezeki, tahun hadapan ASWARA ke sana lagi kalau takdapun takpa kerana ASWARA sudah membawa satu cermin kesenian Malaysia yang terbaik.

No comments:

Yang ni pun menarik juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...