Jom Kita Jadi Geng

Tuesday, June 10, 2008

PeTA'08 - MEREKA YANG DIUJI

Inilah wajah-wajah yang akan dinilai di dalam Penilaian Tahun Akhir (PeTA) Fakulti Teater 2008. Saya melihat mereka semua memiliki potensi besar untuk mengisi ruang persembahan di Malaysia.
(Xavier, Yusman, Amerul, Mazlan)
Namun semua itu tergantung kepada komitmen, kesungguhan dan disiplin diri yang tinggi. Adakalanya apabila berdepad dengan pelajar-pelajar ini, kita jadi serba salah antara kemahuan mereka dengan potensi yang kita lihat dalam diri mereka. Bila semarak semangat mereka tengah tinggi, idea mereka yang merebak-rebak, teguran dan pandangan kitapun bagai sepi.
(Zahiril, Fared, Amelia, Natalia)
Adakala juga kita dapat lihat, di antara mereka ini sudah meletak dan menetapkan apa yang mereka mahu. Walaupun kita merasakan bahawa dia tidak cukup diduga dengan bermacam percubaan. Akhirnya 3 tahun pembelajaran itu tidak dipergunakan sebaik mungkin di dalam menyelongkar potensi dalam diri mereka. Ego pun sudah terserlah.


(Aishah, farah, Kusharil, Intan)
Adapula yang merasakan 3 tahun tidak cukup untuk mereka membuktikan kebolehan mereka, mereka menuntut tambahan satu tahun lagi kerana menagih masa untuk mempersiapkan diri. Namun, dalam teater atau dalam apa jua, jika kamu tidak ada disiplin, minda tidak dipersiap, keliru pada kemahuan dan enggan mendengar pandangan maka akhirnya walau selama mana kamu memperoleh masa, ianya akan jadi sia-sia.
Apapun kata dan perbuatan tidak mampu membentuk manusia, mungkin perjalanan mereka mematangkan kehidupan mereka. Insyaallah.

2 comments:

Anonymous said...

bakpo meghoh nyalo weii lechu dia..
update lah selalu,ada juga benda boleh saya baca...
Orang Jauh...

Anonymous said...

Alamak dah kejung dah blog ni...
Singgah nak ucap Selamat Hari Lahir Adinda...semoga panjang umur dan dilimpahi rezeki olehNYA..dan terus sukses...sama-sama kit ajulang semangat YAH&YIK!!!
Salam rindu..
Org jauh...
(call tak dpt..)

Yang ni pun menarik juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...