Jom Kita Jadi Geng

Wednesday, December 31, 2008

YANG PERGI DAN YANG DATANGBanyak perkara mahu diceritakan tapi tak tahu yang mana satu mahu diceritakan. tahun baru 2009 sudah diambang, esok. 14300 Hijrah pun sudah masuk hari ketiga. Jadi sebenarnya apa yang tidak cukup? apa yang tidak siap? apa yang tidak sempat dicapai? apa yang termakbul? Banya sungguh mahu diceritakan pasal tahun yang akan pergi ini, 2008.

Lepas entry  pasal arwah dato' syed Alwi, banyak sekali perkara berlaku termasuklah nasir P.Ramlee telah kembali ke rahmatullah. Saya kenal dia semenjak dia bekerja dengan Istana Budaya. Kami bekerja untuk satu majlis Badan Warisan, arwah selaku ketua muzik kombo. Selepas itu, bila jumpa dia yang akan tegur saya dulu. melihatkan caranya, arwah memang bukan jenis sombong. Kita pun jadi tidak fikir dua tiga kali bila mau bercakap dengannya. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas rohnya.

Saya baru pulang dari Melaka kerana menjayakan satu acara sambutan Rumah Terbuka Krismas. Ini jadi kemusykilan saya dan adakala saya rasa macam kartun. Perayaan krismas adalah perayaan penganut agama kristian. tetapi untuk sambutan Rumah terbuka, yang sibuk dan bekerja keras adalah kami, kakaitangan Melayu yang beragama Islam. Bukan itu sahaja para penari dan penyanyi mempersembahkan lagu-lagu bertemakan krismas. Bila saya katakan Melayu maka Islam lah agamanya. Jadi serba salah dibuatnya. Berdosakah? Bukan sahaja Krismas malah sambutan perayaan Tahun baru Cina dan Deepavali pun. yang sibuk memikir dan membuatnya adalah kami kakitangan muslim. jadi pada rumah terbuka tempoh hari, penari, penyanyi, vip dan kebanyakkan tetamu islam pun menyanyikan lagu-lagu krismas. Siap bertepuk tangan dan menari-nari. macamana tu? Lagu Jingles bells, Santa comes to town lah dan macam-macam lagu lagi. lebih dahsyat ucapan pemimpin menyebut kesyukuran atas rahmat sebab dapat meraikan krismas dengan aman (beliau  muslim). Saya harap Allah mengerti niat hati saya dan kerana apa saya melaksanakan tugas itu.jadi apakah azam tahun 2009? Tidak ada! Setakat ini saya belum pernah ada azam. Life goes on. Hajat nak beli Honda... tinggal harapan, duit tiada... gaji kecil. Tidak mengapa asal mimpi lena dan hidup bahagia.

Apa yang menariknya tahun 2008? Saya terima 2 anugerah atas lakonan dalam 1957 Hati Malaya. Alhamdulillah murah rezeki. yang pasti kasih saya anak-isteri tidak pernah putus dan keasih sayang keluarga tidak juga surut.

7 comments:

Anonymous said...

somebody...translate for me plse...sambil kipas gaya diva brangan..
oghe jaoh

Che Kem said...

amboi dah tak faham bahasa ibunda dah...

cutee said...

ai..tukar language pulok doh ni..hahah.. lamo tok dengar ceghito..apa kabar?

Che Kem said...

ada stengoh bendo kito ghaso lepah bilo tulih kot klate...dok gitu

cutee said...

beto! beto! beto! stuju do'oh! baghé sengoti...

Anonymous said...

hahaha... hok nak beli Honda tu yg kawe tak tahe tuh!..
takpolah, tahun ni kawe beli Honda, kito saing gi breakfast!..

Rozlan Mohamed Noor (RMN) said...

Kadey2 terpikir jugok...kalu belasoh paka bahaso hok pekat ni daley blog, henggo laa sikit....jadi pelek pahtu lain dari hok lain. Molek jugak!! Biar maju bahaso ibundo. hehehe...

Dari blogger klate jugak! RMN

Yang ni pun menarik juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...