Jom Kita Jadi Geng

Monday, November 17, 2008

HATI MALAYA: ANUGERAH OSKAR MALAYSIA 2008

MALAM SHUHAIMI BABA
Oleh Farihad Shalla Mahmudfarihad@bharian.com.my

Filem 1957: Hati Malaya raih pelbagai hadiah utama pada Anugerah Oskar 7, Sabtu laluANUGERAH Oskar 7 yang berlangsung malam kelmarin di Grand Ballroom, Hotel Nikko menyaksikan dua pengarah terkenal mencipta sejarah peribadi apabila mereka menerima anugerah yang serupa, selama tiga tahun berturut-turut.

Dua pengarah berkenaan, Shuhaimi Baba dan Rashid Sibir menyerlah apabila masing-masing dinobatkan sebagai Direktor Filem 2008 Pilihan Juri dan Direktor Telefilem 2008 Pilihan Juri. Bukan sekadar anugerah Direktor Filem Pilihan Juri malah Shumi juga boleh dikatakan menang besar malam itu kerana filem arahannya, 1957: Hati Malaya menyaksikan produksi Pesona Pictures itu turut meraih pelbagai hadiah utama malam itu antaranya kategori Aktor Filem 2008 Pilihan Juri yang dimenangi Kamarulzaman Taib, Art Direktor Filem 2008 Sinematografi Filem 2008 serta Melodi Filem 2008 Pilihan Juri menerusi lagu Hati nyanyian Datuk Siti Nurhaliza. Satu kejayaan manis buat Shumi dan team produksinya serta menjadi kebanggaan buat mereka kerana filem yang mengangkat ketokohan pejuang kemerdekaan Tunku Abdul Rahman ini terpaksa bersaing dengan filem komersil lain termasuk filem yang juga pernah menang besar sebelum ini iaitu Kala Malam Bulan Mengambang.

Pun begitu, bagi Shumi, selama tujuh tahun menghadiri acara itu, bukan anugerah yang dikejarnya tetapi kehadirannya adalah lebih kepada memberi sokongan kepada mereka yang terbabit di belakang tabir. "Setiap tahun saya datang hanyalah untuk bergembira dan meraikannya bersama kru syarikat produksi kami. Dan seandainya kami menang, kejayaan itu akan menjadi lebih manis kerana kami dapat berkongsi bersama mereka yang selama ini menjadi nadi dan tulang belakang atas pembikinan sesebuah filem itu. "Justeru, setiap tahun, saya tak pernah miss membeli meja dan saya akan pastikan mana-mana kru yang boleh hadir supaya turut menyertai acara itu kerana malam itu adalah malam mereka serta itulah juga sebuah malam di mana hasil kerja keras mereka selama ini mendapat pengiktirafan," ujar Shumi yang turut melahirkan rasa bangganya kerana anak didiknya, Kamarulzaman Taib yang pertama kali memegang watak utama dalam filem turut dinobatkan sebagai Aktor Filem Pilihan Juri. Sebagai sebuah majlis anugerah yang memberikan pengiktirafan kepada orang di sebalik tabir sebagai objektif utamanya, Shumi berkata sudah sampai masanya untuk mereka ini diberikan imbuhan yang sewajarnya.

"Jika selama ini mereka ini hanya diberikan trofi sebagai hadiah kemenangan, jadi saya rasa tak salah jika pada masa akan datang, mereka ini diberikan imbuhan seperti hadiah wang tunai. Bukannya apa, sekurang-kurangnya ganjaran ini mampu memberi dorongan kepada mereka untuk meningkatkan lagu mutu kerja mereka. Jadi saya harap perkara ini mendapat perhatian pihak kementerian kerana sokongan mereka amat diperlukan dalam situasi seperti ini," ujar Shumi yang bakal muncul dengan filem baru tidak lama lagi. Berkongsi pendirian yang sama dengan Shumi adalah pemenang kategori Aktor Telefilem 2008 Pilihan Juri, Rosyam Nor. Jelas Rosyam, kehadirannya juga adalah untuk memberi sokongan kepada penggiat seni yang terbabit secara langsung dalam industri ini. "Saya terkilan juga apabila melihat tidak ramai selebriti hadir pada majlis seperti ini berbanding majlis anugerah lain.
Bagi saya, anugerah ini sama prestijnya dengan majlis anugerah lain. Malah inilah juga masanya untuk pelakon seperti kita menghargai pengorbanan yang dilakukan mereka yang terbabit di belakang tabir selama ini. "Dan kalau kita dengar tadi sewaktu ucapan penganjur yang mengatakan yang Anugerah Oskar mungkin tak akan dilangsungkan kerana berdepan dengan masalah kewangan, kita sebagai pelakon sepatutnya perlu membantu mereka. Apalah salahnya jika kita membeli seorang sebuah kerusi kalau kita tak mampu nak beli sebuah meja. Jadi dengan usaha kita itu sekurang-kurangnya dapat juga mengurangkan beban yang ditanggung mereka dan secara tidak langsung menunjukkan kita begitu komited dalam usaha untuk mengiktiraf jasa dan pengorbanan kru ini," ujar Rosyam yang memenangi kategori itu menerusi telefilem Lahad yang diinspirasikan kisah bekas Presiden Iraq, Allahyarham Saddam Hussein yang melarikan diri dan bersembunyi di dalam lubang sebaik saja negara Iraq diserang.
Selain Shumi, Rashid juga mengungguli kategori Direktor Telefilem 2008 Pilihan Juri secara hatrik. Mengulas kemenangannya itu, Rashid berkata trofi itu sekurang-kurangnya mampu meredakan kesedihannya kerana tidak berpeluang menaiki pentas sewaktu Anugerah Skrin tempoh hari. "Kebanyakan drama saya disiarkan di Astro dan masalah rating menyebabkan drama saya tidak berpeluang disenaraikan sebagai calon. Jadi menerusi Anugerah Oskar inilah saya mampu mengubat kekecewaan itu,” katanya. Ditanya apakah resipi yang diamalkannya sehingga berjaya memenangi anugerah yang sama selama tiga tahun berturut-turut, jelas Rashid, keikhlasan dalam berkarya adalah rahsia pertama untuk berjaya. "Paling penting, kita kena buat drama yang dekat dengan hati penonton.
Mungkin ada yang mengatakan Rashid ni asyik buat cerita orang menangis saja, tetapi tahukah mereka bahawa drama seperti itulah yang penonton mahukan. Kalau hendak diikutkan, saya hanya buat cerita sedih setahun sekali saja. Itupun pada hari raya dan tak banyak, cuma dua saja. Tapi berdasarkan maklum balas yang saya terima, kebanyakan penonton memang menggemari cerita seperti itu. "Jadi bagi saya, selagi mereka mahukan cerita seperti itu, saya akan berikannya. Biarlah drama saya tak menang di hati juri asalkan menang di hati penonton, itu sudah cukup menggembirakan saya," ujar Rashid yang bakal mengarahkan sebuah filem komedi berjudul Bidadari, tahun depan. Lebih santai, realisitik USIA penganjuran yang memasuki ke angka tujuh menjadikan Anugerah Oskar yang bertemakan Tegar ini berlangsung dalam suasana penuh santai dan ceria. Mungkin pihak penganjur mengambil kira pandangan serta kritikan yang diberikan media yang pernah membuat liputan untuk acara ini sebelum ini. Perjalanan majlis yang berlangsung lebih dua jam ini bagaikan tidak terasa.
Perbezaan yang paling penulis rasakan sewaktu membuat liputan untuk acara ini adalah tetamu yang hadir lebih jujur dan tidak plastik. Maksud penulis, sebagai sebuah malam yang mengiktiraf mereka di belakang tabir maka acara malam itu lebih bersifat realistik dan tidak seperti malam anugerah lain yang lebih bersifat terlalu ‘protokol’ dan memaksa tetamu menjadi hipokrit. Biarpun percikan glamor tetap ada kerana ia turut dihadiri selebriti yang berpakaian tuksedo atau gaun petang namun ia tidaklah keterlaluan. Tanpa acara permaidani merah yang sebelum ini bagaikan acara wajib untuk majlis anugerah, Anugerah Oskar tetap memberi makna kepada sebilangan besar yang hadir. Cuma apa yang tidak sedapnya, masih ada lagi pelakon yang menang tapi tidak nampak batang hidungnya. Mungkin mereka ada alasan tersendiri seperti sibuk dengan penggambaran atau komitmen lain namun rasanya tak salah jika mereka meluangkan masa mereka yang berharga itu untuk meraikan golongan yang sebelum ini menjadikan mereka hebat, cantik dan bermutu di layar kaca atau layar perak. Apalah sangat masa selama dua atau tiga jam itu jika hendak dibandingkan dengan usaha serta keringat yang ditumpahkan oleh orang di belakang tabir ini.
Dari segi pemilihan pengacara, maaf mungkin gandingan Roslan Shah dan Ifa Raziah hanya sesuai untuk majlis hiburan yang bukan berkonsepkan anugerah. Roslan terutamanya sering melakukan kesilapan sewaktu membuat pengumuman. Malah ada ketikanya dia sendiri kurang pasti apa yang hendak diumumkannya sehingga memaksa Ifa mencantasnya sebelum pengacara dan juga penyanyi kelahiran Singapura menjadi lebih merapu. Mujur juga penganjur bertindak bijak dengan menjadikan Ifa sebagai gandingan Roslan untuk malam itu. Kalaulah mereka mengekalkan keputusan untuk membiarkan Roslan seorang diri mengendalikan malam anugerah itu, hmmm tak tahulah apa yang akan berlaku. Cuba lari dari kebiasaan, acara persembahan malam itu tidak ada seorang pun membabitkan penyanyi popular tanah air. Sebaliknya tetamu dihiburkan oleh Kombo Royal de' Amor yang dianggotai oleh 20 pemuzik termasuk penyanyi dari Angkatan Tentera Malaysia. Tidak salah apabila penganjur cuba membuat kelainan seperti itu cuma apa salahnya jika mereka dapat mencari seorang dua penyanyi popular untuk meraikan golongan ini.
Majlis yang dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan) Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Malaysia, Datuk Mohamed Mohd Daud ini menyaksikan 58 anugerah diberikan kepada pemenang. Apa Kata Pemenang

· Raja Azura (Karakter Wanita Jahat 2008)
"Selepas tiga tahun tak berlakon, saya akhirnya termakan pujukan Rashid untuk menerima watak Nora ini. Memang banyak pengorbanan yang terpaksa saya lakukan sebab sepanjang seminggu di lokasi, saya terpaksa berulang alik dari KL ke Melaka. Anugerah ini juga takkan berjaya saya genggam tanpa sokongan pelakon lain yang turut membintangi drama Takbir Suci. Mereka banyak membantu saya untuk menghidupkan watak Nora.

· Adi Putra (Karakter Lelaki Jahat 2008)
"Ini adalah anugerah pertama saya sepanjang menjadi pelakon. Saya memang tak pernah sangka untuk menang. Apapun, saya jadikan anugerah ini sebagai dorongan untuk meningkatkan mutu lakonan pada masa akan datang. Walaupun mungkin ada yang mengatakan anugerah ini taklah seprestij anugerah lain tapi pada saya, sama saja, yang penting ada orang yang mengiktiraf bakat saya.

· Kamarulzaman Taib (Aktor Filem 2008 Pilihan Juri)
"Selepas sepuluh tahun saya tidak berlakon, 1957: Hati Malaya membukakan kembali pintu hati saya untuk kembali beraksi di layar perak. Apabila diumumkan sebagai pemenang, saya memang terkejut kerana saya ingatkan Rosyam yang menang. Bagi saya watak Tunku Abdul Rahman memang berat. Saya betul-betul diuji ketika menghayati wataknya. Saya perlu mengetahui kesusahannya, kekuatannya dan mencari sendiri identiti Tunku. Proses itulah yang menyukarkan saya.

· Ahmad Puad Onah (Filem 2008 Pilihan Juri)
"Ini adalah kemenangan hatrik untuk skrip filem Sepi. Saya bersyukur kerana filem ini berjaya memikat hati ramai pihak. Dan saya juga bangga apabila filem Antoo Fighter juga mendapat beberapa pengiktirafan malam ini. Mungkin saya akan gunakan kemenangan ini sebagai satu promosi untuk menarik lebih ramai penonton menyaksikan filem ini apabila ditayangkan di pawagam kelak.

2 comments:

:: !zyan :: said...

Teater Kanak-kanak
'Bila Zoo Ditutup'

macamana nak dapatkan tiket ye?

tq

Che Kem said...

tiket boleh datang pada hari show tetapi jika datang secara kumpulan boleh tempah awal melalui Pn Balkis 03-26975327

Yang ni pun menarik juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...