Jom Kita Jadi Geng

Monday, February 10, 2014

PAKNGAH CAFE : THE BEST 'LEPAK' PLACE



Kali ini saya nak bercakap mengenai makanan. Bukan sembarangan makanan sebab ianya dihidang di sebuah restoran milik orang ternama, Datuk Suhaimi Mohd Zain atau kita kenalinya sebagai Pak Ngah. Masa saya uploas foto makanan di FB hari tu pun dah ada soalah "Pak Ngah buka cafe?". Soalan seperti ini macam tak percaya orang sebab Pak Ngah sangat ternama dalam sebagai komposer dan penggiat seni budaya. Apatah lagi selama nama Pak Ngah mekar di Malaysia, tiada terkeluar dari mulutnya mahu membuka perniagaan makanan. 

Dalamnya ada macam-macam jenis kacang dan buahan cocktail.
Rasa sodanya buat kita terus segar. Kalau makan
makanan yang pedas, cuba regukan dengan sarbat ini.

Tapi sesiapa yang kenal Pak Ngah mesti tahu siapa Pak Ngah dengan makanan. Beliau kaki makan dan kaki lepak berjam-jam malah bincang projek pun berlaku di kedai makan. Saya yang mengenali Pak Ngah memang tahu selera makannya, kalau sedap makanan itu maka berseleralah permakanannya. Tengok badanlah ya hahaha. Jadi, bila dia kaki makan maka tahulah dia mencari lubuk mana yang ada sediakan makanan yang sedap. Seleranya tinggi dan citarasanya bertaraf lima bintang. Saya kira hal ini mempengaruhi jenis menu dan cara 'presentation' di cafe Pak Ngah. 



Menu ini saya bagi 5 Bintang. Terbaik dan hanya
di Pak Ngah Cafe sahaja.

Ada satu dua menu yang disediakan di Kafenya dibawa khas dari tempat yang pernah dikunjunginya. Malam itu waktu saya singgah di Kafe, Mak Ngah hidangkan saya roti canai. Kata Mak Ngah "che kem kena cuba sebab roti canai ini tak sama dengan mamak'. Memang tepat cadangan Mak Ngah, roti canai yang diberi nama Roti Canai Balqis sangat lembut dan sangat berbeza dengan roti canai kedai mamak. Bila ditanya, Mak Ngah kata, roti ini ditempah dari Sarawak, dimasak secara tradisional, tidak ditebar dan diuli secara tradisional. Nak lebih sedap, roti Balqis ini dihidang bersama sambal, boleh dipilih mahu sambal sardin atau sambal telur. Memang malam itu, lepas mencuba terus saya tapau lapan biji.


Oleh kerana malam itu semacam malam promosi untuk kami sekeluarga, maklumlah Pak Ngah Cafe baru sahaja dibuka tidak sampai dua minggu pun. Jadi Mak Ngah pun suruh kami sekeluarga merasa beberapa lagi menu sampingan yang saya sifatkan menu appetizer yang sangat 'rich' dan lazat. Kami dihidangkan dengan Chicken Wings, Otak-otak dan Keropok lekor. Bunyi macam biasa sahaja ya. Tapi percayalah tiga menu yang saya sebutkan itu bukan biasa, ia sedap dan mahu diulang memakannya. Kepak Ayam bakar bersalut sos yang cukup sedap, kita tidak perlu sos tambahan, kira makan hingga menjilat jari. Keropok lekornya lembur dan 'spongey' manakala Otak-otaknya tebal dan berasa rempahnya, ia tidak terlalu manis dan tidak pedas. Anak-anak boleh jadikan sebagai snek.


Kata orang kalau makanan biar mahal asal sedap. Cukup memenuhi selera. Namun di Pak Ngah Cafe harganya sangat memuaskan. Bukan kedai yang jenis cekik darahlah. Cuba tengok Chicken Chop ni, harganya cuma RM7 sahaja. Mana mahu cari bro? Dah takda dah kat KL harga macam tu punya murah. Memang tidak saya nafikan harga bagi semua makanan dan minumannya murah dan munasabah. Memang Pak Ngah Cafe sangat sesuai untuk keluarga. Ya lah kan, di KL ni semua mahal-mahal belaka jadi ada ibu bapa yang berhajat sekali-sekala mahu bawa anak-anak makan luar. Tapi kalau harga mahal cecah beratus ringgit, pokai juga jadinya. Kalau nak bawa ke McDonalds atau restoran rangkaian mesti kena fikir bajet juga.


Kafe Pak Ngah dibuka dari jam 11 pagi - 1 pagi. Tu dia... memang waktu yang panjang. Jadi eloklah kalau nak mencari makan tengahari, minum petang, makan malam atau supper bolehlah ke Pak Ngah Cafe. Saya memang cukup berkenan dengan restoran yang ada sistem gerai sebab banyak pilihan. Adakala bila kita ke kedai makan, bukan hanya nasi atau mee yang kita cari tapi makanan berupa snek yang boleh dimakan berulang-ulang. Kalau rasa mana mahu cari kedai nak lepak lepas tengok teater atau menonton wayang, inilah kedainya, order saja kepak ayam atau roti canai Balqis. Pasti penuhi selera, kalau tidak pun banyak lagi menu-menu yang disediakan dari masakan thai, melayu, western hinggalah ada hidangan Kacang Pol dan Bruchetta. Menarikkan?

Kat mana Pak Ngah Cafe? Dia bertempat di Setapak Genting Klang dekat Prima Kondo Setapak atau Genting Court.

Kalau nak mudah cuba layari FB rasminya  https://www.facebook.com/pakngahcafe.setapak?fref=ts atau Google saja PakNgah Production akan ada map google.


3 comments:

Lady Windsor said...

wahhh makan besar ya..napak pun sedap semua menunya..saying saya dah tak buat food review lagi..

Cekem Mirza said...

Miss Windsor,
boleh aja kalau mahu jalan jalan cari pasal

Ija Rased said...

sedapnyaa..kat mana kedainya ek..terliur la pulak

Yang ni pun menarik juga

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...